Στην παραλία των Πολιτικών αναλόγως με το σημείο στο οποίο θα καθίσετε, θα συναντήσετε από πέτρες μέχρι και άμμο. Γενικότερα η παραλία σε όλο της το μήκος (περίπου 2,5km) αποτελείται από βότσαλα.
Στην παραλία υπάρχουν καφετέριες, ταβέρνες ουζερί, πιτσαρίες που τους καλοκαιρινούς μήνες κατακλύζονται από κόσμο. Επίσης υπάρχει και οργανωμένο κάμπινγκ, ενώ το ελεύθερο κάμπινγκ δε συνηθίζεται.
Σε πευκόφυτη χαράδρα και σε σημείο «ακατόπτευτον», κοντά στο χωριό Πολιτικά, υπάρχει η μονή της Παναγίας, που επανιδρύθηκε το 1969. Οι αρχές της όμως, ανάγονται στη βυζαντινή περίοδο, αφού τόσο το χωρίον Πολιτικά, όσο και η Μονή, σχετίζονται προς τη βυζαντινή Εύβοια.
Το όνομα Πολιτικά, πιθανώς ετυμολογείται εκ συνοικισμού τινος Κωνσταντινουπολιτών και ονομασία της Μονής ως Περιβλέπτου, μαρτυρούν τον σύνδεσμον της περιοχής αυτής μετά της Κωνσταντινουπόλεως.
Από την εποχή εκείνη διασώθηκε μόνο το καθολικό, στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλλο, που ακουμπά σε τέσσερα στηρίγματα, και ένα μέρος από τον παλαιό περίβολο.
Από τα υπάρχοντα στοιχεία τεκμαίρεται ότι η Μονή ανοικοδομήθηκε τον 11ο ή 12ο αιώνα. Σε σιγίλιο πατριαρχικό του 1582 ο ναός μνημονεύεται ως «μονύδριον» και ως «εκκλησία του χωρίου εκ χρόνων αμνημονεύτων».
Μετά από μακρότατη σιωπή και εγκατάλειψη, το 1969 αναβίωσε το ιστορικό αυτό Μοναστήρι, όταν εγκαταστάθηκε γυναικεία αδελφότητα. Με υπομονή και μόχθο, αλλά και με τη συμπαράσταση του οικείου Μητροπολίτου και των χριστιανών, τα πάντα άλλαξαν όψη. Το Καθολικό ανακαινίσθηκε εσωτερικά, κτίσθηκαν κελλιά, εργαστήρια και βοηθητικοί χώροι.
Δυστυχώς, οι σεισμοί στην περιοχή των Μεσσαπίων τον Ιούνιο του 2003, έπληξαν σημαντικά τόσο τό ιστορικό Καθολικό αλλά καί τα κελλιά των Μοναχών. Πρός το σκοπό της αποκατάστασης των ζημιών έχει αναληφθεί πρωτοβουλία από την Ιερά Μητρόπολη, την Ιερά Μονη, αλλά καί πολλούς προσκυνητές οι οποίοι αγαπούν το Μοναστήρι και το στηρίζουν ποικιλοτρόπως.
Η Μονή κατέχει τεμάχιο λειψάνου του ιερού Χρυσοστόμου και κάποιων αγίων (ανωνύμων).
Ημέρες Πανηγύρεως: Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15/8), Αγίας Τριάδος (Δευτέρα της Πεντηκοστής), Αγίου Νεκταρίου (9/11).
Ηγουμένη: Μοναχή Χριστονύμφη Κωστή (μοναχές 3).
Τηλέφωνο: 22280.31088.
Ταχυδρομική Διεύθυνση: 344 00 Πολιτικά Ευβοίας.
Ένας από τους πολλούς ιερούς τόπους που είναι αφιερωμένοι στο Πρόσωπο της Παναγίας, είναι και το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Φανερωμένης, στη Νέα Αρτάκη της Εύβοιας.
Ο θεμέλιος λίθος του Ιερού Ναού κατατέθηκε από τον Μητροπολίτη Γρηγόριο τήν 12η Αὐγούστου 1951. Από τότε ξεκίνησε η προσφορά των ανθρώπων πρός τήν Παναγία, η οποία συνεχίζεται ως τις μέρες μας, ως πολύτιμη παρακαταθήκη που κατέλιπαν σέ εμάς οι πρόγονοί μας.
Το Ιερό Προσκύνημα ανοικοδομήθηκε και απέκτησε ένα θαυμάσιο Ιερό Ναό, για να δοξολογείται το όνομα του Θεού και να μεγαλύνεται το όνομα της Παναγίας Μητέρας Του, του οποίου τα Εγκαίνια τελέσθηκαν το 1969 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Χαλκίδος Νικόλαο (Σελέντη) (1968 - 1974).
Στον τόπο της Παναγιοφανείας χτίστηκε το Ιερο Παρεκκλήσι, και πάνω από αυτό, το κωδωνοστάσιο του Ιερού Ναού.
Στον προαύλειο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος, ο οποίος ιδιαιτέρως διακρίνεται γιά τη φυσική ομορφιά του και αποτελεί ευκαιρία πραγματικής αναψυχής, ανηγέρθησαν, στο βορειανατολικό μέρος, μεγαλοπρεπή ιερά προσκυνητάρια που αναφέρονται στη ζωή του Κυρίου καί της Παναγίας και δημιουργούν αισθήματα κατανύξεως στις ψυχές των προσκυνητών, ιδίως των μικρών παιδιών.
Στή νότια πλευρά του προαυλείου έχει ανεγερθεί το Λαζάρειο Πνευματικό Κέντρο, τό ὁποίο τελευταία (2004 – 2005) ἀνακαινίσθηκε εκ βάθρων, εγκαινιάσθηκε και παραδόθηκε σε χρήση κατά την ἡμέρα της Πανηγύρεως 23η Αὐγούστου 2005, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο καί στεγάζει ὅλες τίς δραστηριότητες τοῦ Ἱεροῦ Προσκυνήματος: Γραφεῖο, Διαμέρισμα τοῦ Εφημερίου, Κατηχητικές Συνάξεις, μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής, καθώς καί Έκθεση Βιβλίων καί εἰδών εὐλαβείας.
Στή δυτική πλευρά τοῦ Προαυλείου ὑπάρχει εὐρύχωρη αἴθουσα γιά τήν προσφορά καφέ καί γλυκισμάτων μετά τή Θεία Λειτουργία, ἀλλά καί γιά ἄλλες δραστηριότητες, οἱ ὁποῖες συμβάλλουν στήν περαιτέρω ἐπικοινωνία καί σύσφιγξη τῶν σχέσεων τῶν ἐκκλησιαζομένων.
Δίπλα ἀκριβῶς, υπάρχει νέο και ωραιότατο Κυλικεῖο, τό ὁποῖο καλύπτει τίς ἀνάγκες τῶν πολυπληθῶν προσκυνητῶν.
Ἡ διοίκηση τοῦ Ἱεροῦ Προσκυνήματος ἀσκείται ἀπό πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, στό ὁποῖο προεδρεύει ὁ Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος.
Ἡ ἐπίσκεψη στό Ἱερό Προσκύνημα τῆς Φανερωμένης, μπορεῖ νά συνδυαστεῖ μέ ἐπίσκεψη στήν ἱστορική Παλιοχριστιανική Βασιλική τοῦ 5ου αἰῶνος τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς πολιούχου Χαλκίδος (τηλ. 22210.25579 καί 22112), στό Ἱερό Προσκύνημα τοῦ Ὁσίου Ἰωάννου τοῦ Ρώσσου τοῦ θαυματουργοῦ στό Νέο Προκόπιο τῆς Κεντρικῆς Εὐβοίας (τηλ. 22270.41209), καθώς καί σέ ἄλλους ἱερούς τόπους (Ἐκκλησίες, Μοναστήρια) πού ὑπάρχουν στήν πανέμορφη Εὔβοια.
Ιερ. Προϊστάμενος: 'Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Σπέης
Ταχυδρομική Διεύθυνσις: Ἱερόν Προσκύνημα Παναγίας Φανερωμένης –
346 00 Νέα Ἀρτάκη
Τηλέφωνο: 22210. 42120
Πηγή: Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος